Loading Map....

Date/Time
Date(s) - 21/06/2015
10:30 am - 4:30 pm

Location
Център за цялостна трансформация Мандала


Холотропното дишане – намиране пътя към себе си

Какво представлява т.нар. Холотропно дишане, набиращо все повече популярност у нас през последните години? Как въздейства на хората?

„Няма нищо мистериозно в него – то е път към нашата цялостност чрез процеса на дишането. Дишането е дълбоко и непрекъснато, по време на сесията звучи и специално подбрана музика. Тя окуражава, окриля, дава енергия на човека, за да може да диша и същевременно да релаксира дълбоко. В третата част на сесията техниката води към това всеки от участниците да се свърже със себе си и с тази цялостност, която е в нас”, разказа Петьо Коджабашев, един от малцината сертифицирани водещи по Холотропно дишане у нас, който е завършил „Grof Transpersonal Training”.

Всеки от участниците в сесията се движи със своето си темпо, възможности и потребности, никой не прави нищо насила. Сесията по Холотропно дишане продължава около 3 часа, човек навлиза надълбоко в себе си, в преживяванията си, много хора се свързват с усещанията на тялото си. Именно това „гмуркане” в себе си дава възможност всеки от участниците в сесията да получи точно това, от което се нуждае в този момент.

„Участниците в сесиите идват по различни причини – някои от любопитство, други, защото имат здравословни проблеми. Това е нормално, а понякога имаме нужда само да „издишаме” това, което ни тежи. Когато аз участвах за първи път в такава сесия, имах сърцебиене, бях тревожен, защото не знаех как ще реагира тялото ми. Реално, много хора имат страх, че ще загубят контрол над себе си. Това не е вярно, защото ние винаги сме във връзка със себе си и с усещанията си. Тази релаксираща обстановка и музика, която се създава по време на сесията за холотропно дишане, ни дава възможност да усетим тялото и потребностите си. Нещо, което няма как да направим в забързаното си ежедневие. Не е нужно да се страхувате да експериментирате и да откривате нови усещания за себе си”, обясни Петьо Коджабашев.

Накрая на сесията има рисуване на мандали – така човек може да нарисува това, което е видял и усетил за себе си. Рисуването на мандали дава завършеност на целия процес. Всеки е творец сам на себе си.

Холотропното дишане лекува, това е доказано в практиката. Всеки от участниците в сесиите взема нещо за себе си, а това е началото на процеса на лекуване. Прозренията, творчеството, уникалните преживявания на телесно и психично ниво, водят човека до вярата, че всичко е възможно. Холотропното дишане лекува страхови неврози, фобии, астма, проблеми с кръвоносната система – тромбофлебит, изтръпване на крайниците, също така алергии и мигрени. Особено е ефикасен методът за превъзмогване на ежедневния стрес, в който живеем. Холотропната сесия дава възможност на човека да усети натрупаното напрежение в тялото си и отпускането му – плюсът и минусът. Тогава може да се центрира, да си възвърне силата и енергията, която всеки от нас притежава.

Методът е създаден от Станислав Гроф през средата на 60-те години на миналия век. Той е дипломиран психиатър. Била му е поставена задача да се занимава с изменените състояния на съзнанието. Те възникват, когато се свържем с другите измерения, до които нямаме достъп в нормално ежедневно състояние. Гроф е трябвало да открие как може да възникне такова изменено състояние на съзнанието, без да се приемат лекарства, а чрез обикновено дишане, и как влияе то на човека. Той е заимствал много неща от различните култури – от йога, където има много видове дишане. След като започва да експериментира с дишането, той открива, че то помага да се навлезе много надълбоко в подсъзнанието и в усещанията ни. Гроф разбира, че е необходимо още нещо и подбира специална музика, която е от различни народи и култури,филмова музика. Започва да води обучения отначало само в САЩ за изучаване на този вид техника, а след това и в много страни по света. Обучението продължава около 3 години, то е разделено на модули, има и много практика.

 

Водещ: Петьо Коджабашев – Сертифициран водещ по ХОЛОТРОПНО ДИШАНЕ – завършил  GTT (Grof Transpersonal Training), РЕБАЛАНСИНГ терапевт (ДЪЛБОКА ТЕРАПИЯ С ТЯЛОТО), сертифициран психотерапевт – „Позитивна психотерапия“ към Висбаденската академия по психотерапия (WIAP).

 

Асистент: Николина Христова – Магистър психолог към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Сертифициран психотерапевт – „Позитивна психотерапия“ към Висбаденската академия по психотерапия (WIAP).

 

Програма:

10:30 ч. – Регистрация.

11:00 ч. – Начало. Представяне на метода ХОЛОТРОПНО ДИШАНЕ – практика, включваща ускорено дишане, емоционално заредена музика и техники на работа с тялото.

11:30 ч. – Сесия ХОЛОТРОПНО ДИШАНЕ.

 

Забележки:

Всяка сесия продължава 5 часа.

Необходими са удобни дрехи, постелка, одеяло, вода, и поне 2 ч. преди сесията да се консумира лека храна. Добре е да забравите мобилния си телефон!

Програмата е гъвкава и в зависимост от динамиката на групата може да има промени в методите и времето. Запазваме си правото на промяна.

За допълнителна информация за метода Холотропно дишане, както и за водещия, може да получите на адрес: www.abiru.bg.

 

Цена за участие 60 лв.

За редовните участници в сесиите по Холотропно дишане – специална цена – 50 лв.

Всеки, който запише втори участник, получава специално намаление за двама – цена за участие за двама – 100 лв.

Заплащане – на организаторите или на място.

За записване се счита обаждане по телефона или съобщение на е-mail.

 

За връзка с организаторите и записване:

Калина Митева – 0894 69 23 33, kalina_miteva@abv.bg – София

 

 

Сподели