Loading Map....

Date/Time
Date(s) - 14/05/2018 - 25/06/2018
5:15 pm - 6:15 pm

Location
Център за цялостна трансформация Мандала

Запазване на място

Моля попълнете името, телефона и имейла си, за да имаме връзка с вас при някаква промяна в събитието. Ако сте с карта Мултиспорт и в събитието изрично пише, че картата ви важи, моля посочете като коментар. Ако записвате и други хора, оставете в коментар двете им имена.

Запазването на място онлайн е спряно. Моля обадете са на 0894 488 809 и проверете за свободни места.


Прана виняса флоу е може би най-популярният съвременен йога стил. Повечето инструктори преподават и практикуват именно него под една или друга форма. Днес можете да посетите практика по мандала или ladder флоу, ащанга виняса, пауър виняса, иняса (комбинация от виняса и ин йога) и всякакви други разновидности, но как изглежда този стил в неговите основи?

В продължение на 7 седмици ще изследваме прана виняса флоу йога във формата й, създадена и препдавана от основателката на стила Шива Рей.
Ще наблегнем на базовата постройка на тялото в различните асани.
Ще изследваме вариации на темпото и връзката между дъха и движението.
Ще се научим как плавно да преминаваме от асана в асана
Ще използваме пранаяма техники, за да развием капацитета на белите си дробове.
Ще разгледаме ритуалните елементи на стила, които придават специфичността му и го свързват с индийската култура.

Всеки час ще съдържа основни елементи
представяне на темата
кратка медитация
загрявка
активна част
пранаяма (дихателни техники)
релаксация

Програма

14.05 Какво е виняса?
Какво означава виняса и защо наричаме този стил така? Какви са неговите корени и връзката му с други стилове? Каква е разликата между виняса и хата йога? По време на тази практика ще се учим как да съчетаваме движението с дъха, като оставяме дишането да ръководи. Ще изследваме основния преход, който използваме – Планка – Ащангасана – Кобра – Обърнато надолу куче. Ще усвоим дишане в уджай и ще направим традиционна водена релаксация.

21.05 Изследване на опозиции 
Опозициите са основополагащ елемент във всяка йога практика. По време на този час накратко ще представим основните опозиции – ляво-дясно, горе-долу, напред-назад и тяхното значение в личната ни практика. Ще обърнем специално внимание на опозицията ляво-дясно. Ще наблюдаваме как тялото се чувства, когато изпълняваме позите на двете страни, дали има значителни разлики и как да ги минимизираме. Ще усвоим нади шодана или алтернативно дишане, което балансира лявото и дясното полукълбо.

28.05 Изследване на опозиции 2
По време на тази практика ще изследваме опозицията горе-долу. Ще наблюдаваме как горната и долна част на тялото се построяват в различните асани. Къде търсим стабилност и къде – мобилност. Ще наблюдаваме и опозициите щира и сукха, които са основополагащи за доброто разбиране на йога. Ще завършим с нади шодана вариации и възможности за навлизане в по-голяма дълбочина в пранаяма.

04.06 Намаскар
Този час ще посветим на намаскарите или поздравите. Във виняса йога имаме няколко основни вариации на суря намаскар (слънчев поздрав), както и чандра намаскар (лунен поздрав). Ще експериментираме с тях и с различните усещания, които те предизвикват в тялото. Ще започнем практиката с прозваване на слънчевия принцип, като загреем тялото с огнено дишане и ще завършим с охлаждаща пранаяма и лунна релаксация.

11.06 Мантра и мудра
В тази практика ще разгледаме някои основни мудри (жестове с ръце) и тяхното значение. Ще изследваме как можем да съчетаваме асана с мудра в статични и динамични пози. Ще наблюдаваме как мудрите влияят на усещанията в тялото. Ще завършим с медитация с мантра.

18.06 Чакри и фини тела
По време на този час ще разгледаме седемте основни чакри и как можем да работим с тях по време на йога практиката си. Какво са чакрите и защо са важни? Как да ги балансираме чрез асана, мантра и мудра? Как да наблюдаваме в ежедневието си от коя чакра реагираме – коя е активна и къде има блокажи. Ще завършим с медитация за чакрите + пеене на биджа мантрите (звуци семена).

25.06 Йога практиката като ритуал
Последния час от тази поредица ще посветим на йога като ритуал. Ще излседваме естествените импулси на тялото за движение и какво ни подсказват те. Ще разгледаме как можем да призоваваме различни енергии, за да балансираме емоциите, ума и тялото. Кога и как да се заземяваме, да упражняваме волята си, да се отпускаме в потока и да търсим по-голямата картина. Ще завършим с релаксация по елементите.

Тези часове са подходящи за теб, ако
1. не си практикувал виняса и искаш да опиташ този стил
2. искаш да разшириш познанията си за прана виняса флоу йога
3. искаш да изградиш добри основи на асаните в тялото си
4. искаш да се научиш да се движиш с дъха
5. искаш да се свържеш с тялото си, да се научиш да изследваш границите си и да следваш собствените си нужди
6. искаш да изследваш емоциите и усещанията си през движенията на тялото
7.искаш да практикуваш в защитена и спокойна среда, където си добре дошъл, независимо от опита си

Водещ: Симона https://goyogaflow.com/about/
Кога: всеки понеделник от 17:15 до 18:15
Къде: yogamandala
Цена: 10 лв / На практика (карти Мултиспорт важат)

Сподели