Loading Map....

Date/Time
Date(s) - 26/10/2014 - 30/11/2014
5:00 pm - 6:00 pm

Location
Център за цялостна трансформация Мандала


26 октомври, неделя, 17:00 часа
3 ноември, понеделник, 07:45 часа
10 ноември, понеделник, 07:45 часа
17 ноември, понеделник, 07:45 часа
24 ноември, понеделник, 07:45 часа
30 ноември, неделя, 17:00 часа
продължителност: 1 час
цена: на дарение
–––––––––––––––––––––––––––––––––
„Да се науча да се смея е едно от най-важните неща, които съм постигнала в живота си. Трудно ми е да ви обясня това с думи, но изпитвам желание да ви го покажа, като споделя с вас практиката йога на смеха.
Каня ви да посветите заедно с мен шест сесии по хасия йога на всяка следваща седмицата, която ни предстои. Любопитна съм да проследим заедно какви малки промени ще донася смехът в ежедневието ни.
Не се колебайте да поканите приятели!”
Ангелина,
инструктор по йога на смеха
Йога на смеха (или Хасия йога) е практика, която съчетава безусловен сърдечен смях с йога дишане.
Йога на смеха е откритие на индийския лекар Мадан Катариа, който провежда проучване за ползотворното лечебно действие на смеха. През 1995 година в един Мумбайски парк д-р Катариа и още четирима души дават началото на първия клуб по йога на смеха. От тогава идеята е достигнала до 66 страни и над 10 000 клуба по цял свят.
Сесиите по йога на смеха започват с леки загряващи упражнения, които включват разтягане, пляскане и раздвижване на тялото. Следват поредица от упражнения за смях, които се съчетават с дихателни упражнения. Сесията може да завърши с „медитация чрез смях“, т.е. участниците седят или лежат на земята, позволявайки на естествения смях да се излива от тях като фонтан. Първоначално смехът се симулира като физическо упражнение в група, а скоро прераства в искрен изблик на радост.
Смисълът на йогата на смеха не е само смехът. Смехът ни помага да се справяме с ежедневните ситуации по нов спонтанен и добронамерен начин. Вътрешният дух на смеха е способността ни да останем съзнателни и в добро настроение при различни обстоятелства.
Смехът подобрябава физическото здраве. Изхожда се от разбирането, че за тялото не е от значение дали смехът е предизвикан от външен източник (виц, комедия и др. под) или не. Важни са снабдяването с кислород и активирането на опрделени части от мозъка.
Смехът развива личностни качества. При редовно практикуване, човек възпитава у себе си позитивизъм, добронамереност, лъчезарност, щедрост, съпричастност… Йога на смеха е ефективна дори при хора които по една или друга причина са изгубили способността си да се смеят или нямат никакво чувство за хумор.
Често сесията по йога на смеха се посвещава на някого, на нещо или на абстрактна идея.

Сподели