Прана виняса флоу йога (или виняса йога) е стил, който е фокусиран върху пробуждане на праничния (енергиен) поток в тялото и приложението му  в ежедневието ни. С практиката на флоу (поток, преливане)  йога  човек става не само физически гъвкав, но и емоционално и психически адаптивен, така че да може да приема и да се синхронизира с все по-динамично променящата се външна среда.  Във Вселената всичко е обект на постоянна промяна. Когато не приемаме тази промяна и се вкопчваме в стари мислоформи и модели на поведение, ние изживяваме страдание и мъка.  Движението на тялото в синхрон с дишането, което е характерно за стила, ни позволява да усвоим на клетъчно ниво идеята за промяна и когато тя се случи да не се съпротивляваме, а да се пуснем по течението на живота.

Виняса флоу позволява себеизразяване и е много подходяща за хора, желаещи да отключат или подсилят креативността си, както и за почитателите на танца. Практика, която с разнообразието си, никога няма да ви остави да скучаете. Позите са свързани по естествен начин чрез виняси (последователни вълни от движения, които позволяват преливане от една в друга поза). Сурия Намаскар (поздрава към слънцето) е най-базовия пример за виняса. Часовете са тематични, като преподавателят избира дали да наблегне на изграждането на сила (стойки на ръце, баланси), пробуждане на флуидната ни природа (ние сме над 70 % вода), пробуждане на огъня на живота (заздравяване на коремната област и изграждане на устойчивост) и т.н. Всеки час е приключение, което може да ни отведе до неоткрити територии в собствения ни вътрешен свят. С развиването на практиката, постепенно се интегрира и осъзнаването на дъха в Уджай пранаяама (вид дишане, което забавя пулса на сърцето и активира психични качества на съзнанието), чието усвояване може да отнеме дълги месеци практика. Постепенно йога практиката става гладка и преливаща се. Всеки, разбира се, се движи със собственото си темпо, по свой уникален начин.Това е най-подходящият вид йога за съвременния човек, чиито корени датират в древността, но внесеният елемент на движение символизира непрестанната еволюция на човек.

 

Преподаватели:

Диа

Класът на Диа цели да създаде цялостен баланс между сила, гъвкавост и издръжливост. Богатството на асани и последователни преходи държат ума в настоящия момент, където му е мястото.

Георги (Некрос)

Виняса флоу с Георги е структурирана и функционално подредена практика, започваща с дихателни техники, целящи да преобразят модела ни на дишане така, че да оформим стабилна среда,в която духа ни да разцъфне. Практиката е балансирана – включва елементи за развиване на сила и гъвкавост, активация и релаксация на мускулите. Потокът от пози ескалира така, че да навлизаме в по-сложните асани постепенно и сигурно и когато стигнем до кулминацията с пикова поза, бавно започваме да забавяме темпото, заземявайки се с по-дълбоки и разтягащи пози, в които да усетим в детайл всички малки активации и финните енергии протичащи в тялото. Този час е подходящ за всички нива като предоставя както базата за начинаещия, така и предизвикателство за напредналите ученици.

Симона (Мон)

Практиките на Симона са динамични и енергетизиращи. Дай на деня си ефирен и осъзнат старт с 60 минути сутрешна виняса. Влей се в новите 24 часа, вместо да плуваш срещу течението. Разгърни тялото си с флудни движения, вместо със седене пред телевизора или компютъра. Задай тон на деня си, вместо да позволяваш на събитията около теб да го правят. Заедно ще насищаме телата си с утринна прана, за да можем след това да сме продуктивни с минимални усилия и в пълно присъствие.

Селина

Часовете на Селина целят да изградят равномерен ритъм на дишане, съчетан с осъзнати движения. Асаните и преходите между тях създават усещане за лекота и сила едновременно. В практиките на Селина ще се насладиш на креативно изградени виняси и ще усвоиш лесни техники за успокояване на ума, балансиране на тялото и емоциите.

    Сподели