11Винг Чун е китайско бойно изкуство. Тази формулировка, обаче, не дава достатъчно задълбочена информация за същността, какво означава това.
Отвъд легенди, предания, слухове, Винг Чун е военна концепция и е изцяло базирана на ‘Изкуството на войната’ на Сун Дзъ! Отвъд физическите и техническите качества, говорим за: стратегическо позициониране, оценка на ситуация, използване на момента, използване на нашите силни страни и слабите такива на опонента. Или, както е казал Сун Дзъ:
‘Мъдрият пълководец разполага армията си така, че тя не може да бъде атакувана’;
‘Ако познаваш себе си и познаваш противника, от сто битки сто ще спечелиш’;
‘Първо победи, после се сражавай’.
Винг Чун е китайско бойно изкуство. Тази формулировка, обаче, не дава достатъчно задълбочена информация за същността, какво означава това.
Отвъд боя, това е една холистична система за пълно развитие на човешката личност.
Например, в началното обучение практикуващият е изцяло статичен. Първа форма е статична. Това е едно изпитание, една тренировка за търпение. Търпението е качество, което ни помага да постигнем разбиране и дълбочина на познанието. На изпитание са подложени също гневът, гордостта, глупостта, страховете …. Целта е да подобрим и развием най-силния си „мускул“ – нашия мозък.
Винг Чун е китайско бойно изкуство. Тази формулировка, обаче, не дава достатъчно задълбочена информация за същността, какво означава това.
Винг Чун не е за бой, Винг Чун е за победа. Това не означава, че ще спечелим всички битки. Целта е да спечелим крайната победа– един изпълнен с щастие, здраве и успехи Живот!

 

История на Винг Чун

Според най-разпространената легенда, Винг Чун е създаден от една монахиня Нгъ Муи, избягала от опожарения манастир Шао Лин, която го предала на една девойка с име Им Вин Чун, откъдето идва и името на изкуството.
Тази легенда е доста, доста дискусионна, тъй като името на такава монахиня не фигурира в документите на Шао Лин. И факт е че, ние все още не знаем, кой и как е създал Винг Чун. Според последните проучвания, това бойно изкуство е доста по древно от преписваните му 250-300 години. Знае е се че е било използвано от тайната полиция на императорската династия Мин(а може би и от предишните). Когато династията Мин(или Минг) била победена и свалена от власт от манджурската династия Цин, останалите живи членове на тайната полиция се пръснали из цялата страна и основавали революционни ядра. Тогава била измислена и легендата с монахинята, за да принудят хората на новата власт да преследват несъществуваща личност.
Факт е че, това бойно изкуство е било препредавано в много тесен кръг и не са били много хората които са го владеели. Исторически добре, то може да бъде проследено от около 1840 година и Последният Велик Крал на Винг Чун – доктор Люнг Джан. Неговите умения в битки му спечелили тази титла, както и факта че, в един турнир с 300 предизвикателя той бил победител. Бил изключително интелигентен и разработил, нова методика и технически похвати.
Неговата школа била наследена от Чан Ван Шън, известен още като Ван сменителя на пари, или като Бика Ван, тъй като не подминавал предизвикателство. Чан Ван Шън бил и първият учител на Йип Ман.
В по ново време, Винг Чун нашумява около кинозвездата Брус Лий. Демонстрирайки свойте умения на големия екран, Брус Лий насочва вниманието на широката публика към китайските бойни изкуства в цялост и по тясно към неговия първи стил – винг чун.
Заинтересувани от тези филми, западните хора откриват както стила, така и хората който стоят зад него. На първо място, първият учител на Брус Лий – Йип Ман. За Йип Ман би могло да се напише книга, факт е че вече има 3 игрални филма и се очакват нови. Всъщност, когато през 60те години на миналия век Йип Ман отваря своя школа в Хонг конг, стила все още е като беден роднина в голямото семейство на китайските бойни изкуства. Но това предстои да бъде променено.

Вонг Шун Люнг и неговия метод
Йип Ман е имал десетки ученици и доста от тях талантливи, но дори и сред тях изпъква едно име – Вонг Шун Люнг. Вонг произхождал от семейство традиционно занимаващо се с китайска медицина и по специално билкова медицина. В по ранните си години, той имал занимания по тай-чи, но бил разочарован и напуснал. По късно в колежа той получил добра подготовка по западен бокс. След един инцидент с тогавашния си треньор, той известно време не тренирал и негов братовчед го завел в школата на Йип Ман. За Вонг нещата никога не били лесни и безоблачни и той набързо успял да се спречка с няколко ученика. В края на краищата, той успял да оцени ефективноста на това бойно изкуство и започнал да учи много усърдно. В резултата на таланта си и на усиления труд, той много скоро започнал да участва в така наречените: Беймо – битки на предизвикателството по покривите на Хонг Конг, където побеждавал представители от различни други стилове. За периода в който участвал в тези битки Вонг спечелил много слава за своя учител и издигнал името на Винг Чун на водещо място сред китайските бойни изкуства. Заради уменията си бил наречен Кралят говорещ с ръцете си.

 

Според официалната легенда китайското бойно изкуство Винг Чун се появява преди около 300-350 г., когато монахинята от манастира Шао Лин, Нг Муи създава този стил. Идеята е била да се измисли бойно изкуство, по-икономично, опростено и лесно за изучаване, но в същото време достатъчно ефективно, за да противодейства на всички останали стилове. Това го прави уникално. В последните години обаче, има достатъчно доказателства сочещи, че Винг Чун е възникнал доста по рано, отколкото го датира официалната версия.

В по-ново време, Винг Чун нашумява около кинозвездата Брус Лий. Демонстрирайки своите умения на големия екран, той насочва вниманието на широката публика към китайските бойни изкуства в цялост и по-тясно към неговия първи стил – Винг Чун. Заинтригуван от тези филми, западният човек открива както стила, така и хората, които стоят зад него. На първо място – учителят на Брус Лий, Ип Ман. За Ип Ман би могло да се напише книга, факт е, че вече има 5 игрални филма и се очакват нови.

Винг Чун не е спорт, не е за шампионски титли, купи и медали. Винг Чун дава умения за реалния живот. Във Винг Чун, ние се бием /когато се наложи/ за да оцелееем в градската джунгла.

Отвъд боя, Винг Чун е една холистична система за развитие на човешката личност и постигане на успехи в много сфери на живота, но за да го разберете напълно трябва да опитате и да имате търпение, защото специфичността на стила го изисква.

    Сподели