Loading Map....

Date/Time
Date(s) - 08/06/2016
7:00 pm - 9:30 pm

Location
Център за цялостна трансформация Мандала


Семинар със Свами Омкарананда

 

В наши дни, понятието тантра йога се асоциира със сексуалност. Но истинската същност на тази древна практика е далеч от физическата интимност. Думата “тантра” е съставена от две части – “тан”, което означава тяло и “тра”, което означава механизъм, технология. Така “тантра” обозначава познанието на вътрешните механизми, технологии, процеси на тялото ни.

 

От какво е съставен човешкият механизъм? Когато погледнем дълбоко в своята същност, ще открием, че самите ние сме енергия, че тялото ни всъщност е илюзия, поддържана от енергийни процеси и слоеве на емоции и его. Тантра ни насочва именно към осъзнаването на себе си като енергия, която е отвъд егото, съмненията, преценките, негативностите. Тантра ни помага свържем обратно със състоянието на безгранична енергия, единство с цялото, с абсолютната любов.

 

Тантра е медитативна практика от дълбока древност, която ни води към осъзнаване на най-интимните механизми на нашето съществуване. Но защо в наши дни понятието се свързва със сексуалност? Когато сме дълбоко влюбени, ние губим идентичността и един-тичността си. Влюбените престават да бъдат само себе си и се вливат в общото, в безкрайността на любовта. Това е изконната ни природа и стремеж. Но фактори, с които сме се сблъскали в живота са ни накарали да изградим стена срещу тази абсолютна любов, да се страхуваме от нея. За това вместо нея избираме секса и условната любов. Сексът може да бъде част от любовта, но той самият не е любовта, той е разсейване от това, което наистина търсим, илюзионен символ на истинските ни първични нужди.

 

На семинара ни “Тантра – истини и илюзии”, нашият специален гост от Индия, Свами Омкарананда, ще разгледа редица въпроси и противоречиви понятия. Каква е истинската същност на тантра? От къде идват погрешните схващания днес? Кои сме ние, коя е нашата истинска същност и кои са илюзиите ни? Какво е истинското значение на практиката? Коя е любовта, която търсим? Какъв е оргазмът, който можем да достигнем с тантра – сексуалния или върховния оргазъм на единство с цялото съществуване, единство с Вселената?

Цена: 25 лв

Сподели