Loading Map....

Date/Time
Date(s) - 17/11/2018 - 18/11/2018
10:00 am - 6:00 pm

Location
Център за цялостна трансформация Мандала

Запазване на място

Моля попълнете името, телефона и имейла си, за да имаме връзка с вас при някаква промяна в събитието. Ако сте с карта Мултиспорт и в събитието изрично пише, че картата ви важи, моля посочете като коментар. Ако записвате и други хора, оставете в коментар двете им имена.

Запазването на място онлайн е спряно. Моля обадете са на 0894 488 809 и проверете за свободни места.


След приключване на уъркшопа всеки участник получава и сертификат за участие!

Живеем в динамичен и постоянно променящ се свят. Радваме се на модерните времена, на свободата да правим избори, да пътуваме, да променяме, да растем. Но макар и ерата на индивидуализма да ни е освободила от предопределените рамки на живота през миналите векове, тя е отнела и простичката сигурност, че знаем накъде отиваме. Почти 100 години след издаването на книгата си ,,Бягство от свободата‘‘ Е. Фром и днес би имал пълното право да твърди, че човек се е освободил от ограниченията на ригидното общество, определящо пътя ни, но все още не се е освободил от тревожността на въпросите ,,Накъде отивам?‘‘, ,,Какво ме очаква?‘‘, ,,Взех ли правилното решение?‘‘ и още много отговорности на индивидуалиста. И все пак, времето не дава тайм аут, за да тънем в размисъл по подобни въпроси без отговор.

Какво поражда напрежение в ежедневието?

Вместо да ни даде отсрочка, животът ни засипва със задачи – с близки, които разчитат на нас, с нови стъпки в кариерата, дори елементарната грижа за дома се превръща в нещо, което сякаш по магьоснически трябва да наместим в късото денонощие. А в някои моменти човек просто няма избор, освен да се оттегли от външния свят и да седне за малко, замаян от света вътре в себе си. Можем да се грижим за тялото си – да се храним правилно, да подбираме подходящи хранителни добавки, да се стараем да го тонизираме и да му даваме енергия, да практикуваме йога, да отделяме по някоя минута на ден за духовното в себе си – но психичният апарат си остава нещо, което в 21-ви век не е разумно, нито възможно да отречем. Той не просто се влияе от ритъма ни на живот, но и дърпа конците зад кулисите – без съвсем да ни е ясно как, управлява тялото ни и телесните симптоми, отговаря за енергийния ни резервоар, спира ни, когато е нужно и ако го неглижираме…ни прави по някой и друг мръсен номер.

Повторението

Най-често тези номера са свързани с повторението. Психоаналитичната теория навлиза в общата култура малко по малко и едно от нейните твърдения, в което хората лесно се разпознават, е тенденцията ни към повторение. Повторението може да бъде под формата на едни и същи ситуации с партньора ни, независимо какви действия предприемаме за решението им; може дори да се прояви в избора на потресаващо приличащи си партньори, без  да подозираме за това в началото; повторението се проявява в страховете ни от деца до днес, в опасенията ни за собствените ни деца, в неувереността, която никой успех не успява да прогони, дори в еднаквите настроения, в които изпадаме, когато просто не ни е ден по каквато и да било причина или пък в диетите, които никой понеделник не започваме. Преди да продължите нататък с четенето, задайте си сами въпроса, защо всички тези дразнещи ситуации в живота толкова много си приличат? Защо с годините не се променят проблемите с партньора ни, защо едни страхове не се заменят с други, защо въпреки усилията и израстването ни ние не успявам да се превърнем в коренно различни хора?

Не искаме да свръхопростяваме работата на психиката, но ще дадем два основни отговора на този въпрос. Първо, за да постигнем промяна, ние имаме нужда от енергия, от ресурси – имаме нужда не само от тонизирано тяло, но и от здрава психика. Второ, имаме нужда да погледнем към себе си. Вероятно сте чували твърдението, че несъзнаваното е главнокомандващия център на нашето психично съществуване. Несъзнаваните процеси – желанията, забраните, спирачките, стремежите ни – много изкусно успяват да постигнат своето, без дори да разберем за това. Нашето минало, ,,фабричните ни настройки‘‘ отговарят за поне 70% от действията ни, но името ,,несъзнавано‘‘ е избрано точно, защото не можем да осъзнаем това; и съответно намираме рационализации, за да си обясним случващото се. ,,Аз не се справих в много ситуации, затова не бива да се доверявам на успехите си и да бъда уверен.‘‘; ,,Грижа ме е за детето ми, затова не мога да се доверя, че то ще направи правилни избор, въпреки че го познавам добре.‘‘; ,,Няма общо между мъжете в живота ми, аз съм виновна, че ги предизвиквам да се държат по един и същи начин.‘‘ И още какви ли не обяснения, в които много скоро някак се появяват големи дупки, но признаем ли го – собствените ни действия стават необясними и объркващи. Ето тази тревожност от необяснимото изпива енергията ни и тези повторения ни спъват на твърде много от крачките, които искаме да направим. Лошото е, че повечето от нас й обръщаме внимание и полагаме усилия да я преборим едва, когато тя се прояви във физически симптом!

Как се борим с несъзнаваното и с повторението?

Но спокойно. Идеята ни не е да изброим всички фактори в човешката природа, които ни карат да сме потиснати и спъват развитието ни. Просто се стараем да обясним поне мъничко необяснимото и да разсеем тревожността. А за това има и други начини. Как бихме могли да сложим край на повторението? Ами, целта на психотерапията (или поне на дълбинната такава) е да опознаем нашето несъзнавано. Да използваме насоките на терапевта, за да видим проявите на несъзнаваното и да разберем възможно най-много за него. Така получаваме отговор на въпросите за себе си, разбираме кой стои зад Аз, какво ни мотивира да вършим всички тези неща, от които ни е дошло до гуша. И това ни дава силата, енергията, да се борим с автоматичните си действия, да направим крачките, за които копнеем, без дори това да става насила и с кой знае какво количество воля.

Какво можем да направим ние за Вас?

Надяваме се това кратко и крайно неизчерпателно, дори бих казала опростено, резюме на психичните конфликти и тяхното обезсилване, да ви е дало нова гледна точка за себепознанието, личностното развитие и здравето. Ако е така, с най-голямо удоволствие бихме искали да Ви поканим да преживеете сами един епизод от ,,Запознанство с несъзнаваното‘‘. Не можем да се конкурираме с колеги и да Ви обещаем щастие и постигане на всички мечти в рамките на 2 седмици или един уикенд. Но можем да останем истински и честни. Ето какво е нашето предложение:

В рамките на 2 дни ще се съберем, за да използваме ресурсите на групата, на техниките на медитацията и визуализацията и на нашето собствено тяло, невербално поведение и емоции, за да надникнем в своето несъзнавано. Да разгледаме какво ни напряга, какво предизвиква физическите ни симптоми и върху какво ни остава да работим по пътя на собственото ни личностно развитие. Това ще направим чрез метода психодрама.

 

Какво е психодрама?

 

Всеки сблъсък или препятсвие е важно за нас. Понякога е изцеждащо, изпиващо енергията ни, обсебващо до такава степен, че не можем да мисим за друго. Например раздяла с любим човек, загуба, дори хубави неща като ново жилище, сватба, смяна на професията с по – успешна и желана. Тогава, как да преодолеем това затруднение? Как да се справим с предизвикателствата на промяната?

Доста често се случва, да разиграваме различни варианти на „Какво би се случило, ако…?“ Влизат различни персонажи, сменят се реплики, сцени. Тогава, обаче, все още не можем да излезем от ситуацията и да я погледнем отстрани, защото сме вътре в нея, погълнати. А какво би било, ако го направим? Ако построим ситуацията, вкараме персонажи, създадем историята и излезем от нея, седнем на удобно столче отстрани и я оставим да се развива пред очите ни? Тогава, вероятно, ще сме по – рационални и разсъждаващи, ще достигнем до вътрешните си ресурси, а от там и до отговорите на много зададени на ум въпроси.

А ако можехме и да влезем в обувките на другите? На своите партньори, приятели, родители, деца? Ако можем да изключим нашето собствено Аз и да погледнем през чужди очи, да почувстваме, а не само да чуем думите на околните? Това би успяло да ни даде много по-различен прочит на ситуациите от живота ни.

Продължаваме. Какво би било, ако можехме да се срещнем със спирачките си лице в лице? Ако сънищата ни оживеят пред нас от плът и кръв? Или пък ако успеем да преживеем дори за няколко минути някоя от мечтите, които таим от години? Това вероятно би ни представило в пълния им блясък непознати части от нашия Аз.

Всъщност точно това е принципът на психодрамата. Тя е преживелищен, действен метод, чрез който участникът, в защитена и безопасна среда, с помощта на водещ, достига до катарзис или инсайт. Открива нещо повече за себе си. И макар и един уикенда да не е равностоен на години терапия и да не може да заличи всичките ни трудности и конфликти, той все пак е напълно достатъчен, за да ни насочи към  темите ни за работа. Към невидимите пакостници, които ни спъват с причина, останала в миналото ни. А след това насочване, ние можем сами да изберем пътя, по който да се справим с ограниченията на несъзнаваното. Колкото по – добре се познаваме, толкова по – добре се справяме с аналогични преживявания и си даваме сметка за силата и способностите си – за онези скрити вътре в нас възможности.

Психодрамата е един от трите най – популярни терапевтични методи за отработване на трудни ситуации и решаване на вътрешни и междуличностни конфликти, които всеки човек има.  Създадена е през 20-те години на XX век от Джейкъб (Якоб) Морено. До днес е претърпяла развитие във всички области от ежедневието ни и се използва при почти всички възрасти, емоционални и физически състояния. Малцина са държавите, в които все още да не се развива психодраматична дейност, а дори в други области, различни от психологията, тя се използва като спомагателно средство за развитие. Тя дава нови стойности на всеки участник чрез собствените му преживявания, подпомага личното му развитие и го насочва към това сам да си осигури атмосфера на подкрепа. Дава и още много.

 

Днес психодрамата работи на пълни обороти и у нас. Ако желаете да станете част от този свят, да откриете повече за себе си и да намерите нови възможности, можете да се възползвате от нашия уъркшоп, който ще се проведе на 17-ти и 18-ти ноември в студио Мандала!

 

Техническа информация:

Водещи на уъркшопа: Екипът на Психодраматично ателие “ДИ“
Продължителност: 17-18.11.2018 от 10:00 до 18:00 с обедна и две по-кратки почивки.
Цена: 80лв. при ранно записване (до 30.10.2018), 100лв. при записване през ноември.

Всеки участник се счита за записан след плащане на капаро от 30лв.
Записването става по един от следните начини:
*На място в Мандала
*Чрез попълване на онлайн формуляра: https://goo.gl/forms/Y8HNICSVJxtDo0Si2
*Чрез имейл на info@psychoblogia.org
*На телефон: 0894421394

След приключване на уъркшопа всеки участник получава и сертификат за участие!

Много се радваме на възможността да работим с практикантите в студио Мандала и обещаваме да дадем всичко от себе си, за да продължим добрата репутация на екипа на този център за цялостна трансформация!

Очакваме Ви от 10:00 в йога студиото с усмивки и изненади!

Сподели