Loading Map....

Date/Time
Date(s) - 02/11/2018 - 14/12/2018
7:30 pm - 8:45 pm

Location
Център за цялостна трансформация Мандала


Тялото има 7 основни енергийни портала, разположени по дължината на гръбнака. В йога ги наричаме чакри, но те се сращат и в други традиции под други имена. Има много начини да изследваме чакрите и да работим с тях. Един от най-ефективните и достъпни е през движения. В йога чакрите се синхронизират с асани. В тези практики ще постигнем същото чрез спонтанни танцови движения, визуализации, мантри и работа по двойки. Всяка седмица ще изследваме различна чакра и свързаното с нея право.

Седмица 1 (2.11) – Правото да живея в изобилие

В много традици жената е олицетворение на изобилието, но колко от нас се чувстват в правото да си живеят в изобилие? Колко често не си позволяваш да се погрижиш за себе си, защото смяташ, че това е ненужен разход? Колко често поставяш нуждите на другите пред твоите, защото смяташ, че те са по-належащи? Как се свързваш с енергията на парите и материалното благополучие?

По време на тази практика ще използваме техники за заземяване. Ще се свържем със стъпалата и долната част на тялото си, за да усетим постоянния приток на енергия, който тече от Майката Земя към нас. Ще усетим къде складираме тази енергия и как можем да я задържаме в телата си.

Седмица 2 (9.11) – Правото да изразявам сексуалността си

Въпреки че живеем в 21 век, темата за секса все още е табу. За женската сексуалност тепърва излизат научни трудове, които обясняват в дълбочина как функционира тялото на жената. Тази практика е за теб, ако усещаш, че не можеш да се отпуснеш при сексуален контакт с партньор, ако ти е трудно да получаваш оргазъм или искаш да се свържеш по-дълбоко със сексуалната си енергия. Истината е, че женската сексуалност може да трансформира базисни инстинкти и импулси в съзидателни такива. С други думи, когато подходждаме към сексуалността си осъзнато, тя става духовна практика.

По време на тази практика ще се свържем с хълбоците си, ще раздвижим областта на тазовото дъно и ще я наситим със сладост. Ще се свържем с вътрешния си магнит и ще усетим какво наистина искаме да привличаме в живота си.

Седмица 3 (16.11) – Правото да се отстоявам

Позволяваш ли си да изразяваш гнева си адекватно? Умееш ли да отстояваш границите си? Много често на малките момичета се казва, че поставянето на граници е мъжка характеристика. Жените трябва да са тихи, смирени и да се учат на съгласие. Това създава предпоставки за насилие и поражда много потиснат гняв в представителките на нежния пол.

По време на тази практика през движенията ще си позволим да изразим гнева и разочарованието си. Ще поставим личните си граници и ще видим какво стои зад агресията в нас.

Седмица 4 (23.11) – Правото да (се) обичам

Темата за любовта и партньорството вълнува жените от хилядолетия насам. Това съвсем не се е променило в съвремието ни. Само че днес знаем, че за да получим любов от друг, първо трябва да се научим сами да си я даваме. Какво означава да обичам себе си и как можем да практикуваме себелюбов ще изследваме по време на тази практика.

В часа ще активираме сърдечния си център през движения, типични за класическите индийски танци. Ще отворим сърцата си и ще споделим с другите част от своята уязвимост. Ще изследваме как да яздим вълните на различните емоции и да оставаме свързани с усещането за спокойствие.

Седмица 5 (30.10) – Правото ми на глас

Кога за последно даде гласност на емоциите си? Кога сподели точно как се чувстваш и какво мислиш? Кога си позволиш да споделиш мнението си без страх, че ще изглеждаш глупава? В историята на човечеството на жените рядко се е давала възможност да се изразяват свободно. Това създава едно усещане у нас, че нямаме право да споделяме на всеослушание аспекти от вътрешния ни свят, експертното ни мнение и личната ни оценка. В тази практика ще изследваме как говорим и за какво, но и как слушаме.

По време на тази практика ще разберем каква е връзката между втория и петия енергиен център и как лошото комуникиране на емоциите ни може да ни разболее. Ще освободим гласа чрез мантри и ще си позволим да споделим онова, което дълго сме задържали в себе си.

Седмица 6 (7.12) – Правото да следвам интуицията си

В съвремието ни интуитивните подходи за решаване на проблеми са смятани за непрактични. Ако нещо няма логично обяснения, го отхвърляме като измислица. Но като жени ние имаме достъп до едно поле на информация, което е отвъд ума. Нека си спомним, че повечето велики визионери в историята ни са били смятани за луди просто защото науката не е можела да докаже напълно верните им теории.

По време на тази практика ще установим как лично ние се свързваме с интуицията си – дали тя идва при нас като физически усещания, като картини, звуци или готова информация. Ще се оставим тя да ни поведе на едно вътрешно пътешествие и да ни покаже решението на дадена ситуация в живота ни.

Седмица 7 (14.12) – Правото да бъда Себе си

В тази последна практика ще поканим всички наши аспекти – онези, които харесваме и онези, които не харесваме, онези, от които се срамуваме и онези, които показваме само пред най-близките си. Ще направим специална медитация за приемане и обгръщане на цялата ни идентичност и ще танцуваме от това място на приемане.

Тук менталните, емоционални и физически аспекти се сливат и показват една по-голяма картина, в която всяка частичка влияе на цялото. Само така можем да видим как промяната в един аспект променя всичко.

Когато не се чувстваме свързани с тези права, това идва от едно единствено вярване – „Аз не съм достатъчна.“ Всяка от нас носи това усещане в себе си по един или друг начин и то оказва влияние върху начина ни на живот. В тези часове ще имаме възможност да изследваме това вярване от различни ъгли и да работим с конкретните му проявления, но и директно с него.

Танцовата част на всяка практика е създадена, за да ни свърже с физическото тяло и неговите нужди и импулси. Всичко, което мислим и чувстваме оставя отпечатък в клетките ни. Много често пробивът и разрешаването на даден проблем идва не през ментализирането му, а през преживяването му в тялото.

Кога: всеки петък, 19:30
Къде: yogamandala
Водещ: Симона
Цена: като на редовна практика (карти Мултиспорт важат)

Сподели