Loading Map....

Date/Time
Date(s) - 02/10/2018 - 30/10/2018
6:30 pm - 7:45 pm

Location
Център за цялостна трансформация Мандала


През месец октомври ще изследваме какво означава да сме себе си – какво ни създава усещане за автентичност и какво ни спира да бъдем такива. Всяка седмица ще посветим на различно право, което поради една или друга причина не си позволяваме да преживяваме в пълнотата му.

Всяка тема ще бъде разгледана на три нива.
Ментално ниво – какви мисли ме спират да преживявам това право?
Емоционално ниво – какви емоции предизивква темата в мен?
Физическо ниво – как преживявам това право или липсата му в тялото си?

На базата на тези три аспекта всяка практика ще съдъжра
медитативна част
движенческа част
споделяне и работа по двойки или в група

Седмица 1 (2.10) – Правото да чувствам изобилие

В много традици жената е олицетворение на изобилието, но колко от нас се чувстват в правото да си живеят в изобилие? Колко често не си позволяваш да се погрижиш за себе си, защото смяташ, че това е ненужен разход? Колко често поставяш нуждите на другите пред твоите, защото смяташ, че те са по-належащи? Как се свързваш с енергията на парите и материалното благополучие?

Ментален аспект – несигурност в собствените умения и принос; страх, че няма достатъчно за всички
Емоционален аспект – страх, че изобилието ще свърши; страх, че не заслужаваме
Физически апсект – презапасяване с вещи, тенденция за преяждане

Седмица 2 (9.10) – Правото да изразявам сексуалността си

Въпреки че живеем в 21 век, темата за секса все още е табу. За женската сексуалност тепърва излизат научни трудове, които обясняват в дълбочина как функционира тялото на жената. Тази практика е за теб, ако усещаш, че не можеш да се отпуснеш при сексуален контакт с партньор, ако ти е трудно да получаваш оргазъм или искаш да се свържеш по-дълбоко със сексуалната си енергия. Истината е, че женската сексуалност може да трансформира базисни инстинкти и импулси в съзидателни такива. С други думи, когато подходждаме към сексуалността си осъзнато, тя става духовна практика.

Ментален апсект – осъждане, отричане и силна съпротива към темата за женската сексуалност; опит да се наложат строги правила за поведение
Емоционален апсект – страх от собствената сексуалност; страх от сексуално насилие; чувство на вина
Физически апсект – неспособност да се отпуснеш при сексуален контакт с любим човек

Седмица 3 (16.10) – Правото да (се) обичам

Темата за любовта и партньорството вълнува жените от хилядолетия насам. Това съвсем не се е променило в съвремието ни. Само че днес знаем, че за да получим любов от друг, първо трябва да се научим сами да си я даваме. Какво означава да обичам себе си и как можем да практикуваме себелюбов ще изследваме по време на тази практика.

Ментален аспект – вярване, че не сме ценни сами по себе си; вярване, че любовта е отживелица, която няма място в съвремието
Емоционален апсект – страх от обвързване; неистова нужда от партньор
Физически апсект – отхвърляне на тялото в неговата цялост, неглижиране на нуждите му

Седмица 4 (23.10) – Правото ми на глас

Кога за последно даде гласност на емоциите си? Кога сподели точно как се чувстваш и какво мислиш? Кога си позволиш да споделиш мнението си без страх, че ще изглеждаш глупава? В историята на човечеството на жените рядко се е давала възможност да се изразяват свободно. Това създава едно усещане у нас, че нямаме право да споделяме на всеослушание аспекти от вътрешния ни свят, експертното ни мнение и личната ни оценка. В тази практика ще изследваме как говорим и за какво, но и как слушаме.

Ментален аспект – вярване, че мнението ни не е важно
Емоционален апсект – страх да споделяме как се чувстваме
Физически апсект – проблеми с щитовидната жлеза; страх да говорим пред хора; неспособност да слушаме какво ни казват другите; клюкарстване, сплетни, лъжа

Седмица 5 (30.10) – Правото да бъда Себе си

В тази последна практика ще поканим всички наши аспекти – онези, които харесваме и онези, които не харесваме, онези, от които се срамуваме и онези, които показваме само пред най-близките си. Ще направим специална медитация за приемане и обгръщане на цялата ни идентичност и ще танцуваме от това място на приемане.

Тук менталните, емоционални и физически аспекти се сливат и показват една по-голяма картина, в която всяка частичка влияе на цялото. Само така можем да видим как промяната в един аспект променя всичко.

Всички тези практики могат да бъдат обединени от едно общо вярване – „Аз не съм достатъчна.“ Всяка от нас носи това усещане в себе си по един или друг начин и то оказва влияние върху начина ни на живот. В тези часове ще имаме възможност да изследваме това вярване от различни ъгли и да работим с конкретните му проявления, но и директно с него.

Танцовата част на всяка практика е създадена, за да ни свърже с физическото тяло и неговите нужди и импулси. Всичко, което мислим и чувстваме оставя отпечатък в клетките ни. Много често пробивът и разрешаването на даден проблем идва не през ментализирането му, а през преживяването му в тялото.

Кога: всеки вторник, 18:30
Къде: yogamandala
Водещ: Симона
Цена: като на редовна практика (карти Мултиспорт важат)

Сподели