Loading Map....

Date/Time
Date(s) - 24/10/2015
5:30 pm - 6:30 pm

Location
Център за цялостна трансформация Мандала


С участието на Катя Тошева (танци)

ВОДЕЩ: Стефан и Марая Христови

„Самбандх” е проект на двама музиканти които споделят не само музикалната сцена но и житейския си път и опит. Двамата започват музикалното си пътуване изучавайки класическа музика – цигулка и джаз барабани -, но намират общ език след като започват да се занимават със северноиндийска класическа музика. Най-напред Стефан открива таблата и изтънчената ритмична система тала, в търсене на по-пълно ритмично изразяване от това което джаза може да му предложи, а Марая след участията си с големите синфонични оркестри намира повече пространство и лично изразяване в по-малъкия формат на дуета. Северноиндийската класическа музика винаги се изпълнява от двама музиканти – солист и акомпанимент, което се оказва идеалния формат за Марая и Стефан.

Преломната точка за решението им да се занимават с тази музика идва когато двамата заминават заедно за Индия, където Стефан е изпратен да учи с учителя на своя учител Тед Де Йонг, маестрото Устад Файаз Кан в Делхи. Там Марая много скоро е запленена от звуците на саранги (индийски струнен инструмент) и много скоро започва да взима уроци. По-късно тя решава да продължи да изучава тази музика но на цигулката, също част от северноиндийската класическа музика от векове.

На техния концерт ще можете да чуете както класическо изпълнение и развитие на класическа тонална структура, рага, така и по-модерни теми композирани от маестрос като Устад Али Акбар Кан, Пандит Рави Шанкар и Сър Йехуди Менухин. Уникалното за тяхното изпълнение е че независимо от традицийте, по време на концерта те разменят функцията на инструментите и акомпанимента се превръща в солов инструмент където таблата също може да изрази пълния си потенциял. На сцената те са експресивни, комуникативни и експлозивни. Техният концерт е едно прекрасно музикално преживяване, пътуване което винаги ще сте готови да поемете отново.

* Ако искате да научите повече за северноиндийската класическа музика като история, основни стилове на пеене, развитие и елементи на рагата, прецизността на талата и индийската ритмична систем, инструменти и инструменталисти можете да се запишете и да посетите новия 8 седмичен курс които Стефан започва да води в Мандала от 25 ти октомври до 13 ти декември.

Цена: 20 лв

С предварително записване на 0894488809, info@yogamandala.net

За музикантите :

Стефан Христов е таблаист, джаз барабанист и перкусионист. Завършва Джаз в „Prince Claus“ консерваторията в Гронинген (Холандия) и магистър по сценични изкуства с табла в уникалната консерватория за северноиндийска класическа музика в Ротердам. В Холандия и Индия той е учил с майстори като Пандит Харипрасад Чурасия, братята Дагар, Устад Файаз Кан и Пандит Йогеш Самси. По време на музикалното си развитие Стефан особено се интересува от традициите на северноиндийската класическа музика и джаза, както и от богатите музикални езици, родени от междукултурни преплитания. Стефан участва като таблаист в различни проекти, преподава табла, индийски ритмична система (тала) и води общи семинари, свързани със северноиндийската класическата музика.

Марая Христова започна уроци по музика на 7 годишна възраст и скоро след това започва обучението си на цигулка под ръководството на Жанин Жюлияр. Свирила е в симфонични оркестри в Холандия, Испания, както и в различни камерни формации. Също така взима участие в много музикални проекти, свързани с различни жанрове на световната музика. Тя е свирила концерти и рецитали в Англия, Германия, Белгия, Италия, Испания, Холандия, Франция и България. В момента Марая продължава музикалото си образование със засилен интерес към северноиндийската класическата музика. Освен цигулка, тя е изучавала вокални техники, пиано и малко от индийския струнен инструмент саранги.

С участието на Мина Паталенска и Катя Тошева

Сподели