Loading Map....

Date/Time
Date(s) - 04/09/2018 - 25/09/2018
6:45 pm - 8:15 pm

Location
Център за цялостна трансформация Мандала


В историята на човечеството едно от първите изкуства е това на танца. Преди хиляди години хората са се събирали около огъня и са споделяли ритъм и движения, мелодия и глас. През тези споделени моменти са се лекували, преживявали са радостта си заедно и са създавали изкуство.

Днес различните танцови експресии на културите по света са добре документирани и запазени, но помним ли чувството, което е събирали далечните ни предци?

По време на тези четири практики ще изследваме различните танцови движения и типични мелодии на 4 различни култури. Отвъд това ще разгледаме и почувстваме емоционалния свят на танците, техния социален аспект и начина, по който са използвани като лечебно средство.

04.09 – Бели денс и танци от Близкия изток

Ще започнем пътешествието си от Близкия изток. Ще изследваме традиционни египетски ритми и земните, тежки и сочни движения на бели денс. Ще се свържем с природата си на Изкусителки и ще почувстваме копнежа по любимия и сладостта от момента на срещата.

11.09 – Индийски храмови танци и раджастански ритми

Храмовите танци от Индия са създадени, за да пресъздават историите на различни божества. В тях има силно изразен копнеж към божественото и дълбока отдаденост. По време на този час ще изследваме позицията на тялото, красотата на ръцете, диагоналите и ъглите, които можем да създаваме през танца си, за да призоваваме енергията на различни богове и богини. Ще завършим с радостните ритми на Раджастан.

18.09 – Самба и бразилските духове Оришас

Третата практика ще посветим на радостната самба – танцът, който се изпълнява по време на карнавала в Рио. Ще раздвижим тялото и ще оставим душата да ликува. Ще празнуваме живота и ще призовем оришас – духовете от бразилската митология.

25.09 – Индиански танци и шаманско пътуване

Ще завършим пътешествието си с традиционни индиански ритми и движения. Индианската традиция е много свързана с четирите елемента, с почитане на небето и земята и с различни лечебни ритуали. По време на часа ще почетем големите сили, които ни движат през телата си. Ще завършим с кратко шаманско пътуване, придружено от типичния за индианската традиция барабан.

Практиките са отворени за всички, които искат да танцуват свободно, без задължително да учат хореографии или да навлизат в дълбочина в определена традиция. Целта ни ще бъде да споделим пространството, да усетим различните култури през танца, да се забавляваме и да си спомним за силата на групата.

Кога: Всеки вторник на месец септември, 18:45-20:15
Къде: център Мандала
Водещ: Симона
Цена: 13 лв (карти Мултиспорт важат)

Сподели