Аюрведа е една от най-големите дарове на мъдреците на древна Индия за човечеството. Тя е едина от най-старите научни медицински системи в света. Думата „Ayu“ означава всички аспекти на живота от раждането до смъртта. Думата „Веда“ означава знание или обучение. Следователно Аюрведа е науката, чрез която получаваме разбиране за животът в неговата цялост. Тя универсална, тъй като събира принципите на здравословния начин на живот, от момента на появата на човека на земята.Тези принципи не подлежат на промяна в зависимост от времето или точката на света.

Какво е характерно за подхода на Аюрведа?
Аюрведа третира всеки човек с индивидуален холистичен подход отчитайки не само физическите, но и умствените и емоционални дадености на човека.

 

Цели на Аюрведа?

Аюрвена е не само лечение, но и начин на живот, който ни учи как да се предпазим от болести и как да постигнем дълголетие.

 

Базови принципи и тяхното приложение?

Първата стъпка при лечението в Аюрведа е определяне на индивидуалната конституция –

Пракрити. Това определяне се базира на основните принципи на функционране на човешкия организъм и света – Три доша:

Вата доша ( елементи – въздух и пространство): отговаряща за движението.
Питта доша ( елементи – вода и огън ): отговаряща за трансформацията.
Кафа доша ( елементи – вода и земя ) отговаряща за консолидацията – образуването на твърдите и плътни структури.

Тези три принципа с техните елементи могат да се съотнесат не само до всички хора, но и до всички живи същества, растения, неживата прирова, земните стихии и като цяло начина на функциониране на земята – сезони и природни закони.

Всеки човек е уникална комбинация между всички доши в различно съотношене. И точно спрямо тази индивидуална комбинация се определя и конкретния подход при съставяне на програма за лечение и/или превенция включващ идивидуален дневен, сезонен, възрастов и двигателен режим.

 

Какво е дисбаланс на дошите?

Промяна на съотношението на трите доши – тава съотношение е различно за всеки човек. Дошите са в постоянен процес на промяна: увеличаване и намаляване.

 

Какво води до дисбаланс – начин на хранене, начин на живот, емоционални нагласи, сезонни промени, неправилно използване на сетивата – оптимално, прекомерно, недостатъчно и погрешно. Важно е дошите да бъдат държани под прага на провокиране.

 

Вата ( най-болестотворната доша ) дисбаланс

Увеличаване – свойства като сухо, грубо, леко, подвижно карат вата да се увеличава. Топлината  предпазва да проява патогенната си сила.

 

Провокитране: твърде динамичното ежедневие, чести пътувания, студ,стрес, тичане, болка, будуване през ноща, люто, горчиво и стипчиво, гладуване, силен вятър, страх, скръб и други.

Изразява се в сухота на кожата, проблеми с храносмилането, подуване и газове в стомаха и червата, констипация, безсъние, артрит и други.

 

Намаляване: топлина и влага, заедно със свойства като гладко, меко, бавно които са противоположни на вата, я намаляват. Това се постига с различни лечебни практики, най-важната от които за вата е масажът с топло масло.

 

Пита дисбаланс

Увеличаване: свойства като кисело, люто и мазно предизвикват увеличаване на пита. Студът предпазва тези свойства от провокиране и проявяване, и им позволява да се натрупат.

 

Провокиране: Топлината провокира изявата на тези свойства като различни пита заболявания: повишена киселинност, язви, фебрилитет, инфекции и други. Пита се провокира от: гняв, усилия, гладуване, храна предизвикваща киселини, люто, кисело, солено, леко, остро, горещо, ферментирали продукти, алкохол и други.

 

Намаляване: противоположни свойства на пита като судено, алкално, горчиви охлаждащи билки.

 

Кафа дисбаланс

Увеличаване: студени, влажни, тежки, бавни, слузообразуващи фактори.

 

Провокиране: топлината разводнява кафа и предизвиква клиничната проява на натрупването й под формата на кафа заболявания като катари на горните дихателни пътища, бронхити, астма и други. Причини за провокиране на кафа са: спане през деня, липса  на физически натоварвания, мързел, сладко, солено, кисело, солено, студено, мазно, тежко, лепкаво, преяждане, мляко, хидратиращи храни и други.

 

Намаляване: свойства противоположни на кафа като топло, сухо, леко, подвижно я намаляват. Например гладуване с прием на загряващи билки.

 

Освен за физическото тяло Аюрведа се грижи и за ума, емоциите и душата като се съобразява с така наречените „Три гуни“Сатва – чистота, яснота и хармония; Раджас – действие, динамично движение, възбуда; Тамас – инерция. Както при дошите Трите гуни присъстват във всеки човек в определено съотношение давайки ни съответните си качества. Всяка гуна има своите добри страни, но като цяло целта в живота е развиване на Сатва гуна даваща най-благоприятните аспекти за благосъстояние и развитие.

 

Лечебни методи в Аюрведа.

Аюрведа използва огромен набор от лечебни методи включващ хранителен режим, билки, масажи, специфични лечебни терапии, йога, дихателни техники и медитация.

Основен принцип във философията на Аюрведа е „подобното увеличава подобното“ – това ни дава идея за причините за заболяванията. Аюрведа балансира с принципа „подобното се балансира с противоположното“. Тоест ако имаме една гореща болест, която се характеризира с възпаление, гной, парещи усещания… например, ако имаме язва, ще трябва консумираме охлаждащи, алкални храни, напитки и билки. И ще трябва да избягваме съответно загряващи, люти, солени,  пържени (тоест киселинни и загряващи) храни, напитки и субстанции.

    Сподели