Какво е хатха йога?

Хатха йога се смята за най-стария и най-разпространен йога стил. Според древните легенди самият бог Шива създал хатха йога, след което тя започнала да се разпространява сред хората. В началото на ХХ век тази практика достигнала до Западния свят, където се практикува и до днес от хиляди ученици.

Хатха йога се базира на идеята за освобождение и постигане на пълно блаженство. Практиката предлага физически упражнениея, дихателни техники и медитация. Важна част от историята на хатха йога е нейната философска система, която предлага на практикуващите морална база, която да им помогне по пътя към блаженството. Философията се състои от т.нар. ями и ниями – принципи, които подпомагат духовното израстване на практикуващия.

В часовете по хатха йога се набляга на физическите пози (асани), като тяхната цел е да премахнат блокажите от тялото, да го заздравят и огъвкавят. Резултатите от практикуването на хатха йога са както повишени нива на енергията, така и по-спокоен и пълноценен сън, повишен имунитет и по-високо ниво на концентрация.

Преподаватели:

Роби

Благовеста

Мими

    Сподели