Заниманията по възстановителна гимнастика и танци за мама и бебе са предназначени за майки, на бебета от 0 до 2 години. Ако тате гледа бебето, може и той да заповяда, разбира се!

Гимнастиката включва упражнения от Тай Дзи Цюан и Ци Гун и след това танцуваме на различни стилове музика: поп, джаз, реге, хип-хоп, R&B, класическа, латиноамериканска, африканска и ориенталска.

Дни: понеделник и сряда от 10:30-11:30ч.

Гимнастиката и танците за мама и бебе са подходящи още от самото раждане на бебето. Е, нека минат първите 40 дни, за да свикнете с новото човече, но след това е добре да се движите, да се забавлявате, а и да се срещате и с други майки и бебета.

С гимнастиката и танците се раздвижват ставите, заздравява се мускулатурата, подобрява се кръвообращението, разтоварва се кръста и гръбначния стълб, укрепват се коремните мускули и тазовото дъно и се подпомагат правилното дишане и по-дълбокия сън.

В този деликатен момент, когато тялото ни преминава през големи трансформации по време на бременността и след раждането, гимнастиката и танците ще Ви помогнат да се свържете дълбоко със себе си и своето бебе, ще повдигнат самочувствието Ви и увереността Ви и ще допринесат за повече радост и удоволствие.

Ние всички танцуваме, независимо дали носим бебе или не. Потропваме с крак, барабаним с пръсти и се движим ритмично, когато чуваме музика. Понякога го правим съзнателно, но най-често го правим, без да го осъзнаваме. Музиката ни движи.

Същото се случва, когато носите бебето си. Вероятно ще Ви идва съзнателно или несъзнателно да гушкате бебето си, да го целувате по главичката, да го потупвате, да го люлеете с тялото си, да потропвате с крака и да се движите когато чувате музика. Танцът, движението и ритъмът са част от нас и ние ги предаваме на нашето малко съкровище.

Може би танцувате, за да се самоуспокоите или за да успокоите бебето си, за да играете с него или да общувате. Гимнастиката и танците с бебето имат предимства както за Вас, така и за бебето и на физическо и на емоционално ниво. Поддържането на активността, без значение как го правим ни дава увереност, много ендорфини и ни поддържа във форма. За бебето е прекрасно да го запознаем с музиката, ритъма и движението, чрез любящ танц. Семейни и здравни специалисти, педиатри, физиотерапевти, психолози и експерти, знаят, че има много ползи за бебето – от успокояването на коликите и по-добър сън до заздравяване на връзката с бебето, чрез радостни моменти и грижовно докосване.

Важно е обаче да не виждате гимнастиката и танцът с бебето като средство за загуба на тегло или изгаряне на калории, а по-скоро като възстановяваща и забавна практика. Ако правите твърде бързи и резки движения, бихте могли да поставите себе си и бебето Ви в риск от прегряване, свръхстимулация и в екстремни ситуации, синдрома на раздрусаното бебе. Така че, за да сте в безопасност, следвайте точно инструкциите на водещата. Когато правим гимнастика, бебето е на земята до нас, а когато танцуваме не забравяйте, че бебето е основния фокус на вашия танц. Трябва да го движите бавно, меко и гладко, без бързи, подскачащи и крайни движения.

Бебетата се учат от това, което виждат и чуват, така че ако те Ви виждат, активни и щастливи и се чувстват в безопасност, ще имитират движенията Ви, а на подсъзнателно ниво се запознават и с различни музикални ритми. Бебетата могат да си лежат по време на гимнастиката, а по време на танците, можете да ги носите удобно и внимателно, използвайте гладки и нежни движения и музиката не трябва да бъде твърде силна. Бъдете отворени и възприемчиви и ще получите много радост и за двама Ви!

Не е нужно да купувате допълнително оборудване, за да се насладите на гимнастиката и танци с Вашето бебе. Докато правим упражненията бебето лежи до нас, а докато танцуваме можете да гушкате бебето си или ако искате да го носите в слинг или кенгуру.

Важно е обаче да запомните, че независимо от начина, по който се наслаждавате на гимнастиката и танците с бебето си, безопасността трябва да е на първо място. Трябва да се уверите, че главата и шията на бебето ви са изцяло поддържани по всяко време.

И вие сте важни. Не прекалявайте, внимавайте с гърба си и ако танцувате със слинг или кенгуру, не забравяйте да изберете подходящия размер и тип, за да избегнете болки в долната част на гърба, както и наранявания на раменете или шията.

Кога може едно бебе да се носи в слинг или кенгуру?
Теоретично, бебетата могат да бъдат носени в слинг още като новородени, но трябва да се внимава да се осигури подкрепа за главата на бебето и тя да не се притиска твърде много в плата или тялото и да виждате лицето през цялото време, за да предотвратите задушаване. Относно кенгуруто, трябва да имате предвид, че то е подходящо за бебета, които са на възраст най-малко 4-5 месеца, когато техните мускули са достатъчно здрави, за да поддържат главата си. А когато носите бебето в посока напред, то трябва вече да може да сяда (около 6-ия месец). Ако носите новородено, което е по-малко от 5 месеца, трябва да се уверите, че се осигурява достатъчно подкрепа за главата на бебето, за да почива. Кенгурутата обикновено са твърди, за да дават здрава подпора на растящото дете.

Заповядайте да се забавляваме заедно!

    Сподели