Какво е отношението на добродетелта „пестеливост“ и принципът „следване на потока – кръговратът на ци-енергията“ към чая? Може ли чаят да е медитация? От безброй години на Изток казват: „Вкусът на чая и дзен е един“. Ставайки едно с него, можеш да се свързваш със своята чиста природа.

Днес чаят се вписва в модерните лайфстайл течения slow living и майндфулнес, но освен здравословна напитка, е начин за медитативна практика с древна история. Заповядайте на чайна среща (chaxi), за да  усетим вкуса на чая и покоя на ума заедно!

 

Водещ: Венелина Петкова

Бих желала да ви се представя накратко: Изтокът е моя слабост от детството, която намерих време и начин да задълбоча в последните години чрез заниманията ми с чай, източна философия и изкуство. Моето бутиково начинание се нарича Chaya и започна преди 5 години с директен внос на японска матча за първи път в България. Мисля, че оттогава научих много повече, отколкото съм очаквала, както за чая, така и за себе си. В момента се обучавам дистанционно към International Tea Academy (Китай) – трето ниво, за да мога по-убедено да представям необятната култура на чая като здравословна и духовна напитка с вековна традиция, все още непозната у нас и свързана с гурме културата, но най-вече с Китайската традиционна медицина, философията на Дао и Дзен, самопознанието и естетиката. Бутиков вносител съм на автентичен чай от Япония, Китай, Индия и Тайван, който представям на различни фестивали и изложения, както и в chaxi събития (чаени срещи).

    Сподели