Йога е среща със самите нас. Припомняне, опознаване, изучаване и анализиране със сърцето, а не ума. Йога е потапяне в необятния океан на душата, среща с огромния енергиен заряд, който всеки от нас притежава, и изразяване на творческия ни потенциал. Йога приспива сетивата (връзката с външния свят), за да може да се пробуди душата. Йога е празнуване на живота всеки миг, всеки дъх. Йога е пътя към любов и състрадание,  към безрезервно отдаване и доверие във вътрешния ни глас. Йога е част от еволюцията на съвременния човек и тя се развива заедно с нас, за да отговаря на нуждите и потребностите днес така добре, както и в древността. Ние живеем в динамичен свят на контрасти, а йога ни връща обратно в спокойния свят на единението.  Йога ни помага отново да станем интимни с тялото си, да го усещаме и да живеем в него, а не в ума.
Това изкуство на правилното живеене е практикувано и усъвършенствано преди хиляди години и тъй като Йога се занимава с универсалните истини нейното учение е толкова актуално днес, колкото е било и в древността. Йога е практически метод, а не религия, затова нейните техники могат да бъдат практикувани от християни, будисти, евреи, мюсюлмани, хинду и атеисти с еднаква сила. Основната цел на Йога е постигане на абсолютна хармония със заобикалящия ни свят.

В основата си Йога е пътуване към истината – истината за това, кои всъщност сме ние; какви способности имаме; как нашите действия повлияват живота ни. Истината е единствената медицина, която може да ни „излекува“; тя е единствената сила, чрез която можем да изживеем нашия пълен потенциал.
Йога ни пробужда за нашата истинска същност, за да може целият свят да се разтвори пред нас.

Връщайки се назад в древността, откриваме свидетелства за съществуването на Йога от преди повече от 5000 години. Предполага се, че се е появила в предишни цивилизации като средство за добруване, единение с природата и космоса, водене на хармоничен начин на живот. Тъй като е била използвана и с негативна цел за придобиване на сила, за дълго време Йога остава скирта от хората. Информация за Йога започва да се среща в древните писания на Ведите и Упанишадите, в които е описано цялото познание за Вселената, проявило се в медитацията на древните мъдреци.
Мъдростта на Йога и древните текстове се съхраняват в индийските Йога ашрами – домове на духовността, културата и изкуството, където хората водят отшелнически живот, спазват строг режим и дисциплиниран живот в медитация и скромно съществуване, за да открият връзката със себе си, космичното съзнание и истината. Затова днес се смята, че Йога е възникнала в Индия.
Най–известното писание за същността на Йога, са Йога сутрите на Патанджали (мъдрец живял 4-3 в пр.н.е. имал свой ашрам, където прилагал принципите на Йога). Йога сутрите са кратки закодирани послания (афоризми), които обясняват Йога и нейните принципи. Патанджали говори за Йога главно като средство за пречистване, възпитание и дисциплиниране на ума, така че да насочим неговата мощна енергия към просветляване на съзнанието и да използваме потенциала на нашата човешка природа и творческа енергия. Само в една от сутрите се споменава за асана (йогийските пози). Той казва: „Асана е удобна поза, в която може да се седи дълго време“.

Йога е много повече от физическо натоварване на тялото. Йога е наука, която ни помага да опознаем себе си и света. Йога е изкуство, което ни кара да осъзнаем вътрешната си красота и да я проявим в заобикалящата ни среда. Да обичаме и да бъдем обичани, да свалим маските и да извикаме: „Това съм аз и съм най-съвършеното и прекрасно създание във Вселената.“